Çikolatalı ? Vegan Babka (Çikolatalı Ekmek)

Çikolatalı Vegan Babka

Geleneksel tarifleri bitkisel versiyonlarına uyarlamak biraz zaman ve emek istiyor. Tarifi paylaşmadan önce bilin ki en az 2-3 kez denenmiştir. Vegan pişirme denince içine mutlaka bilinmeyen bir malzeme koymak gerektiği düşünülüyor ama okadar da zor değil. Bazı malzemeler tabi ki formunu değiştiriyor daha iyi bir kıvama kavuşturuyor ama gerekli mi, tabi ki değil. Bu tarifte 3. denememe hazırlanırken bir gece önceden yaptığım aquafabam dolapta duruyordu. Tarifi için ayrı bir video çekmedim henüz ama kısaca haşlanan nohutların, haşlandıktan sonra haşlama suyunda 1-2 gün bekletilmesiyle elde edilen jölemsi bir sıvı. Bitki temelli mutfakta yumurta yerine her şeyde kullanılabiliyor. Ben de bu tarifte denemeye karar verdim ve sonuç beni oldukça mutlu etti. Koymasanız olur mu ? kesinlikle olur ama koyarsanız daha güzel bir babkanız olur.

Çikolatalı babka tarifimi kanalda paylaşmayı uzun süredir düşünüyordum ama mayalı hamurlar ekstra zaman ve emek istiyor. Hadi yapayım demekle olmuyor, zamanı çok iyi ayarlamak ve süreki gözünüzün üstünde olması gerek. Bence mükemmel bir pazar keki olmaya aday. Biliyorum ki herkes bu tarifleri yapmak için haftasonlarını ya da daha rahat olabileceği bir zamanı bekliyor. Beklemeye değer, yeterki yapmaya başlayın !

Sıcak sıcak fırından çıkarıp üzerine şurubunu sürünce aldığı karamelimsi rengi ve erimiş çikolatayla beraber bir dilimi ağzınıza götürmek çok keyifli inanın, bir ödül keki oldu benim için de =)

Malzemeler ;

Babka hamuru

  • 610gr beyaz un (ekmeklik)
  • 235ml badem sütü
  • 70gr hindistancevizi yağı
  • 20gr zeytinyağı
  • 80ml su
  • 9 gr aktif kuru maya
  • 90gr şeker
  • 1 çay kaşığı tuz

Çikolatalı iç harç

  • 150gr %70-80 bitter çikolata
  • 60gr hindistancevizi yağı
  • 50gr hindistancevizi şekeri /esmer şeker
  • 20gr ham kakao
  • çimdik tuz

Karamel şurup ;

  • 50gr şeker
  • 50gr su

Yapılışı

Bir sos tavasına bitkisel sütü koyun, orta ateşte ısıtın, içine eritilmiş hindistancevizi yağını, zeytinyağını ekleyin ve karıştırın. Şekeri ekleyin ve şeker tamamen çözülene kadar karıştırmaya devam edin. Yağ, şeker ve süt homojen bir kıvama gelince ocağın altını kapatın. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Ilık suyun içine mayayı ekleyin. Maya aktifse krema kıvamına gelecek ve üstünde baloncuklar oluşmaya başlayacaktır. Eğer elinizde aquafaba varsa 80ml kadar süt karışımın içine ekleyin ve köpürtün.

Geniş bir kaseye unu ve tuzu ekleyip karıştırın. Tüm ıslak malzemeleri kuru karışıma azar azar dökerek bir spatulayla karıştırmaya başlayın. Un parçalarının hepsi nemlenip toparlanınca elinizle yoğurmaya başlayın. Stand mikseriniz varsa hamur yoğurma aparatını takın, düşük hızda 10dk çalıştırın. Hamur toparlanacak, kaseden ve tabandan ayrılmaya başlayacak. Eğer çok yapışırsa un eklemeyin, makinayı durdurup spatulayla yapışan kısımları ana hamura ekleyin ve makinayı çalıştırmaya devam edin. En sonunda oldukça yumuşak ve hafif yapışkan bir hamur elde edeceksiniz. Zeytinyağı ile bir kaseyi hafiçe yağlayın ve hamuru içine alıp kasenin içinde döndürerek her tarafını zeytinyağı ile kaplayın. Üstünü streç filmle sıkıca kapatıp mutfağın sıcak bir köşesinde 1-1,5 saat mayalanmaya bırakın.

Çikolatalı iç harcı hazırlamak için kullanacağınız çikolatayı ince ince kesin. İçine kaynar su koyduğunuz bir sos tavasının üstüne bir kase oturtun; içine çikolatayı ve hindistancevizi yağını koyup sık sık karıştırarak erimeye bırakın. Eridikten sonra şekeri ve kakaoyu ekleyip karıştırın. Çikolatanın daha kolay sürülebilir bir hale gelmesi için buzdolabında 15dk bekletin.

Mayalanma süresi sonunda hamur 2 katı kabaracaktır. Hamuru kolay açabilmek ve düzgün bir silindir yapabilmek için ağzı açık bir şekilde yarım saat buzdolabında bekletin. Hafif sertleşmiş Hamuru unlanmış bir tezgaha alın, hamurun üzerine de biraz un serpin. Merdaneyle hamuru dikdörtgen şeklinde açın. Çikolata harcını hamurun kenarlarından 1-2cm boşluk bırakacak şekilde yayın. Hamurun kendinize yakın olan tarafından içeri doğru katlayarak yuvarlayın. Bitiş yerini elinizle hamura yapıştırarak daha düzgün olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer hamur kontrol edilemeyecek kadar yumuşaksa altına yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye koyup dondurucuda 10dk bekletin. Beklettikten sonra birleşme çizgisinden boydan boya çizik atarak 2’ye bölün. 2 ucunu baştan birbirinin üstüne yapıştırın ve bir ucu diğer hamurun üstünden geçirin ve sonra diğer ucunu geçirerek şekil verin. Bu tariften 2 tane çıkartabilirsiniz ama benim kalıbım büyük olduğu için tek bir tane yaptım.

Kalıbın içine biraz zeytinyağı dökün ve hafifçe unlayın. Hamuru içine koyun, üzerini bir bezle örterek 35-40dk kabarmaya bırakın.

O sırada fırını 180’ye ayarlayın.

Üzerine sürmek için klasik şeker şurubundan hazırlamak istedim. Bunun için şekeri bir sos tavasına eşit şekilde yayın. Karıştırmadan şekerin erimesini bekleyin. Önce kenarlarından erimeye başlayacak, hafifçe tavayı sallayarak erimemiş şekerlerin yerlerini değiştirin. Şeker tamamen eriyip karamel rengini alınca ocağın altını kapatın, suyu tek seferde içine boşaltın ve spatulayla karıştırın.

Kabarma süresi sonunda 180′ fırında 35dk pişirmeye bırakın. Fırından çıkardıktan sonra, daha sıcakken şurubu elinizle ya da bir fırçayla sürün. Karamel gibi bir renge ve parlak bir yüzeye kavuşacak babkanız. Sıcak sıcak yemenizi tavsiye ederim. Ertesi güne kalırsa mutlaka ısıtıp yiyin.

TARİFİN VİDEOSUNU DA SEYREDEBİLİRSİNİZ

Bunları da beğenebilirsiniz