Bu tarifin adını instagramda ilk paylaştığımda, ‘yumurtanın içine kabak çekirdeği koyup mu yaptınız’ diye sormuştu biri.
Geleneksel pişirme yöntemlerine oldukça uzak bir teknikle yapıldığı için böyle düşünülmesi artık hiç şaşırtmıyor beni. Farklı bakliyat ve kuruyemişlerin fermantasyonuyla çok farklı sonuçlar elde edilebiliyor, tıpkı daha sonra paylaşacağım esmer pirinç, kırmızı mercimek gibi bakliyatları fermente ederek hazırladığım hint usulü Dosa gibi.
Yumurta alternatifi olarak çok sık yaptığım ve nispeten daha pratik olan nohut bazlı omlete göre kabak çekirdekli versiyonunun tadı çok daha güzel ve kıvamı yumurta gibi kabarık ve yumuşak. Farklı baharatlarla zenginleştirebilir ve aromasını yükseltebilirsiniz. En güzel taraflarından biri de harcı hazırladığınızda bir kavonoza koyup buzdolabında 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Sabah uyanınca hemen dolaptan çıkarıp tavada pişirmek çok kolay oluyor
Malzemeler
- 2 cup kabak çekirdeği içi
- 2 cup su
- 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu ya da 1 arpacık soğan
- 1 yemek kaşığı besin mayası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Kabak çekirdeklerini yıkayıp bir kavonoza alın. Üzerine kavonozun 3/4 ü dolacak şekilde su ilave edin. Üstünü bir bez ya da tülbenlte örtüp oda sıcaklığında en az 10 saat aktivasyona bırakın.
Aktive olduğunu kavonozu sallayınca çıkan baloncuklardan anlayabilirsiniz. Kabak çekirdeklerinin aktive suyunu süzün. Mümkün olduğunca kabuklarını çıkartmaya çalışın çünkü, kabukı haliyle blenderden geçirirseniz yemyeşil bir renge dönüşür; yumurta görünüme yakın bir renk elde etmek istiyoruz. Elinizle kabuklarını ayıklamak çok zor olacağı için bir bezin içine alın. Bezin arasında kabak çekirdeklerine masaj yapar gibi ileri geri hareketlerde kabuklarının çıkmasını kolaylaştırın. Kabuk parçalarının gitmesi için sudan geçirin. Hepsini çıkartmak isterseniz sıcak suda biraz bekletebilirsiniz ama çoğunluğunun çıkmış olması yeterli.
Blendera kabukları çıkmış ve aktive olmuş kabak çekirdeklerini, suyu, zerdeçalı, besin mayasını, sarımsak tozunu, tuzu ve zeytinyağını ekleyip çalıştırın. Tüm kabak çekirdekleri parçalanıp pancake harcı gibi bir kıvama gelince olmuş demektir. Kabuklarını çıkarmadan blenderdan geçirirseniz zerdeçal ekleseniz bile rengi sarı olmaz yeşilimsi bir rengi olur. Omlet harcını temiz bir kavonoza koyup buzdolabında en az yarım saat dinlendirin, kıvamı koyulaşacaktır.
Yapışmaz bir tavayı orta ateşe alın ve içine biraz zeytinyağı ekleyip tavaya eşit şekilde yayın. Tavanın ortasına harçtan dökün ve tavayı sallayarak yayın. Tavanın yapışmaz olması ve pişene kadar beklemek çok önemli, aksi taktirde omlet gibi katlamak zorlaşabilir. Normal bir tava kullanıyorsanız scramble gibi karıştırıp servis edebilirsiniz. Omlet gibi pişmesi için 4- dk bekleyin ve spatulayla kenarlarından kontrol edin; 2 ‘ye katlayarak tabağa servis edin.
Fesleğenli Renkli Domates
Malzemeler
- 10-12 adet renkli çeri domates
- 4-5 dal taze fesleğen
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Renkli domatesleri 4’e bölün, bir kaseye alın. Üzerine zeytinyağı ve tuz döküp karıştırın. Fesleğenleri ince ince doğrayın. Domateslerin içine alıp karıştırın.
Servis Ederken
- Dilimlenmiş Avokado
- Fesleğenli domates
- Beryway pembe karabiberli sert kaju peyniri
TARİFİN VİDEOSUNU DA İZLEYEBİLİRSİNİZ